NEGA KOŽE ZUNANJEGA SPOLOVILA

nega-zunanjega-spolovila.pdf

Kaj je namen izvlečka?

Namen izvlečka je povedati več o negi zunanjega spolovila. Primerna nega zunanjega spolovila je smiselna, pri vseh kožnih boleznih na spolovilu ali pri tistih, ki imajo simptome srbeža in pekoč občutek v tem področju.

Kaj je zunanje spolovilo?

Govorimo o zunanjem spolovilu, to je vidni del spolovila. Koža je tu posebej občutjiva, posebej je občutljiva na mila, peneče kopeli, gele za tuširanje, talko, vlažilne robčke, dišave, deodorante in antiseptike. Vsi od naštetega lahko kožo nadraži.

Kako naj negujem zunanje spolovilo?

S čim naj umivam zunanje spolovilo?

Zunanje spolovilo ni priporočljivo drgniti z grobimi brisačami. Če pri umivanju uporabljate brisačke, naj te ne bodo iz grobega materiala. Vlažilni robčki za nego niso priporočljivi. Pomembna je tudi izbira sredstev za umivanje, ko je koža močno nadražena, je morda vredno poskusiti namesto mil in vode , uporabiti neodišavljene kreme, ki jih uporabljate sicer za nego kože zunanjega spolovila. Nekaterim odgovarja za umivanje medicinsko olivno olje. Vsekakor svetujemo opustiti agresivna negovalna sredstva, ki jih sicer uporabljate za tuširanje in kopanje.

Kako uporabljati emoliens (negovalno kremo in mazilo)?

V primeru, da zdravite kožne bolezni na spolovilu z zdravilno kremo, potem se držite navodil zdravnika, ki vam je zdravilo predpisal. Negovalne kreme v večini primerov niso prepovedane. Zelo pomembna je tudi pravilna izbira negovalnih krem. Nekatere lahko povzročajo alergije, iritacije, zmanjšajo učinek zdravilnih lokalnih pripravkov. Na splošno velja, da je priporočljivo uporabljati neodišavljene kreme ter če se odločimo za nego v času zdravljenja, potem naj med nanašanjem zdravilne kreme in emoliensa mine vsaj 1 uro.

Kakšni so možni stranski učinki negovalnih krem/mazil?

Negovalne kreme/mazila lahko povzročijo alergije, iritacije. Predvsem so pomembne sestavine krem, na katere odreagiramo, npr. dišave, lanolinski alkohol, konzervansi. Lahko tudi iritirajo zaradi dodanih eteričnih olj (kalendula, lavanda, ipd) zaradi previsokih koncentracij le teh v kremi. Če ste opazili, da se koža poslabša po uporabi emoliensa, tega zamenjajte. Če je izpuščaj izrazit in ga spremlja pekoč občutek ali srbenje, potem je smiselno obiskati zdravnika, mord gre pri vas za preobčutljivost na določeno kremo ali sestavino v kremi.
V večini primerov negovalne kreme in mazila ne škodijo.

Oblačila igrajo tudi pomembno vlogo v sklopu občutljive kože zunanjega spolovila. Odsvetujemo nošnjo pretesnih oblačil, tesno oprijet jeans, ipd. Pomembno je da nosite bombažno spodnje perilo. ki ga perete nad 60 stopinj, s tekočimi pralnimi sredstvi namesto praškov ter perilo dvojno izpirajte. Uporaba mehčalcev ni zaželena.

Lokacija

BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

Tel: 059 818 558 (koncesijski telefon)

E-mail: dermatologija@zd-ajdovscina.si (koncesijski email)

Tel: 040 827 456 (samoplačniški telefon)

E-mail: info@bbdermatologija.si (samoplačniški email)
BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

T: 040 827 456

E: info@bbdermatologija.si2024 © BB dermatologija d.o.o.