GRANULOMA ANNULARE

granuloma-annulare.pdf

Kaj je namen izvlečka?

Namen izvlečka je povedati več o granuloma annulare, razložiti kako zdravnik postavi diagnozo, kako se bolezen zdravi in kako si lahko pomagate sami.

Kaj je granuloma annulare?

Je pogosta kožna bolezen, ki se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih. Najpogosteje pa ga srečamo pri otrocih in mlajših odraslih.

Kaj povzroča granuloma annulare?

Vzrok je neznan. Je nenalezljiva bolezen, ga ne povezujemo z alergijami, in ne prizadene splošnega zdravja. V endemičnih področjih ga povezujemo z okužbo z borelijo, lahko se pojavlja pri boleznih ščitnice ali vzporedno s pojavom diabetesa.

Se granuloma annulare deduje?

Ne.

Kakšni so simptomi granuloma annulare?

Lahko srbi.

Kako granuloma annulare izgleda?

Večinoma granuloma annulare izgleda kot anularno (prstanasta) žarišče. Ponavadi gre za posamezne lezije, redko prizadenejo kožocelega telesa. Navadno jih najdemo na kostnih prominencah, to je nad členki prstov, na hrbtiščih rok, nad komolci, gležnji. Večinoma so spremembe nad nivojem kože, rožnate, vijolične ali kožne barve, lahko pa so tudi popolnoma v nivoju kože.

Večinoma se prstanasti obroč širi navzven, govorimo o povdarjenem robu, centralno pa bledi in izginja.

Kako postavimo diagnozo granuloma annuloma?

Na podlagi kliničnega pregleda v večini primerov, ko je klinična slika nejasna, pa se poslužujemo biopsije. Košček kože, odvzamemo v lokalni anesteziji. Patohistolog kožo pogleda pod mikroskopom. Sledi tudi pregled krvi, posebej pri razščirjenih oblikah, kjer je žarišč več, predvsem na večji površini kože.

Je granuloma annulare ozdravljiv?

Ne, toda v večini primerov granuloma annulare mine v dveh letih, vendar pa tega zagotovo ne moremo napovedati.

Kako poteka zdravljenje granuloma annulare?

Univerzalno učinkovitega zdravila še nimamo na voljo. Večja žarišča lahko odgovorijo na terapijo s kortikosteroidi v obliki krem,mazil ali injekcij, kar pa ni nujno učinkovito za vsakega posameznika. Na izbočenih delih se lahko poslužimo tudi krioterapije.
Druga zdravila, ki pomagajo pri trdovratnih primerih so agresivna, s številnimi stranskimi učinki in zdravljenja velikokrat povsem ne opravičijo. Učinkovita se je izkazala tudi PUVA terapija (jemanje psoralena v kombinaciji z UV A svetlobo) za generalizirane primere granuloma annulare. Velikokrat se pri pacientih za terapijo ne odločijo.

Kaj lahko sami naredimo?

Prav veliko vpliva na potek bolezni v primeru granuloma annulare nimamo. Diete ne pomagajo, lahko pa se poslužite kamuflaže za izboljšanje videza.

Lokacija

BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

Tel: 059 818 558 (koncesijski telefon)

E-mail: dermatologija@zd-ajdovscina.si (koncesijski email)

Tel: 040 827 456 (samoplačniški telefon)

E-mail: info@bbdermatologija.si (samoplačniški email)
BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

T: 040 827 456

E: info@bbdermatologija.si2024 © BB dermatologija d.o.o.