Dermatološki pregledi

V dermatologiji je več kot 1000 pojavnih oblik kožnih bolezni, ki so rožnate, v različnih odtenkih, se pojavljajo na različnih mestih, hkrati ali posamično in srbijo. Le dermatolog ima dovolj izurjeno oko, da barve, obliko in distribucijo sprememb poveže v smiselno celoto. Pomembno vlogo ima tudi starost posameznika in njegova zgodba kdaj, kako in koliko časa spremembe opaža. Skupek vseh podatkov je diagnoza, do katere je včasih najtežje priti, četudi nam lahko pomagajo diagnostični postopki.

Alergijske bolezni

Imate morda ekcem rok, obraza, nog, ki ima nenavaden potek, se na koži pojavlja z zamikom od izpostavitve osumljenemu alergenu. Se morda ekcem izboljša izven delavnega mesta, na dopustu in se ponovno spet pojavi po vrnitvi v delovno okolje? Pomembni so tudi hobiji, priprava hrane, ipd. Vaše težave najbolje poznate sami, naša naloga pa je, da vas usmerimo, pri iskanju povzročitelja vaših težav s kožo, pri čemer si pomagamo z epikutanim testiranjem.

Alergija na sonce ali »fotodermatoze« so bolezni, ki se na koži pojavljajo po izpostavitvi soncu, tudi v teh primerih imamo možnost bolezni zdraviti in preprečevati.

Bolezni nohtov rok in nog

Po veljavnih priporočilih pregledujemo in zdravimo bolezni nohtov rok in nog.

Kronične kožne bolezni

Kronične kožne bolezni so tiste, ki trajajo več let, nekatere celo življenje. Pomembno je, da bolezen opredelimo ter kožo vzdržujemo v najboljšem možnem stanju, bodisi z lokalnimi ali sistemskimi zdravili. V primeru kronične urtikarije izvajamo testiranje na fizikalne povzročitelje urtikarije. Izvid prejmete v enem dnevu.

Med kronične kožne bolezni spadajo:

Nosečniške dermatoze

Kožne bolezni v nosečnosti imajo posebno mesto v dermatologiji. V nosečnosti se pogosto izrazijo bolezni kot so luskavica in atopijski dermatitis. Pod vplivom hormonov se še pogosteje izražajo nosečniške dermatoze, ki so večinoma nenevarne. Redkeje se srečamo s tistimi, ki ogrožajo mater in plod.

Otroška dermatologija

Posebej obravnavamo bolezni otrok. Bolezni, s katerimi se srečamo pri otrocih so drugačne od kožnih bolezni odraslih.

Preventivni pregledi znamenj in zgodnje odkrivanje melanoma

S ciljem, da zgodaj odkrijemo kožnega raka. Naše paciente učimo samopregledovanja in zaščite pred soncem. ki sta ključna v boju proti nevarnim oblikam kožnih rakom.

V zgodnjih fazah je melanom ozdravljiv, vendar imajo pozne oblike melanoma najslabšo prognozo med vsemi oblikami raka.

Nemelanomski kožni rak pri starejši populaciji

Kožni rak ni samo melanoma. Pri strajši populaciji ali pri ljudeh po transplantacijah, na imunosupresivni terapiji so preventivni pregledi zelo pomembni. V mislih imamo predvsem skvamoznocelični karcinom (SCC), ki je prav tako nevaren rak, zaseva in nanj velikokrat premalo opozarjamo. Razvije se na novo ali iz aktiničnih sprememb kože, ki jih je enostavno zdraviti, ter tako preprečevati njihov progres.

Bazalnocelični karcinom (BCC) velja za najpogostejši maligni tumor pri belopoltih ljudeh. Gre za izrazito počasen tumor, ki redko zaseva, vendar v nekaj letih lahko povzroči lokalno uničenje tkiva.

Pregledi ožila in svetovanje

Paciente vključujemo v flebološke šole, katerih namen je razumeti nastanek bolezni ter paciente pripraviti do tega, da si znajo sami izbrati primerne sodobne obloge za stopnjo golenje razjede.

Lokacija

BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

Tel: 059 818 558 (koncesijski telefon)

E-mail: dermatologija@zd-ajdovscina.si (koncesijski email)

Tel: 040 827 456 (samoplačniški telefon)

E-mail: info@bbdermatologija.si (samoplačniški email)
BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

T: 040 827 456

E: info@bbdermatologija.si2024 © BB dermatologija d.o.o.