MEZOTERAPIJA

Je oblika neinvazivnega pomlajevanja kože obraza, vratu, dekolteja in rok. Kožo globoko neguje, stimulira sintezo koagena in zmanjšuje in gladi površinske gube, vrača koži sijaj, vlažnost ter elastičnost. Zaradi aktivnih učinkovin se je izkazala tudi kot zelo učinkovita za izboljšanje kože lasišča, zmanjšanje prhlaja, mastnosti lasišča ter tudi za zmanjšanje izpadanja las. Primerna je za moške kot tudi ženske vseh starosti.

Zakaj prihaja do prezgodnjega stranja kože in kako mezoterapija ta proces upočasnjuje?

Ob prekomernem stresu se zmanjša prekrvavitev kože, kar pomeni, da je zmanjšana oskrba kože s kisikom ter hranili, ki do celic prihajajo s krvnim obtokom. Krvni obtok v koži poskrbi tudi za to, da se iz nje izločajo toksini, ki povzročajo oksidativni stres in na ta način poškodujejo celice. Koža se tako stara, prezgodaj je obraz videti utrujen, nezdrav, postaran.

Mezoterapija v kožo vrača snovi, ki ji primanjkujejo za obnovo celic, sintezo kolagena, ki so ključni pri zavstavljanju procesov staranja.

Kdaj uporabimo mezoterapijo?

Koža zaradi staranja in utrujenosti, izgubi sijaja in tonusa. Mezoterapijo uporabljamo ob prvih povrhnjih gubah in ohlapnosti kože, ter škodljivih posledicah pretiranega izpostavljanja kože soncu.
Za lasišče pa uporabimo mezoterapijo v primeru prhljaja, seboroičnega dermatitisa, srbenja ter prekomernega izpadanja las.

Kaj je mezoterapija? Kako deluje?

Mezoterapija je metoda, s s katero s transkutano infiltracijo vnašamo v kožo različne aktivne snovi in vplivajo na biostimulacijo preko vnetnega procesa. Vse z namenom tvorbe novega kolagena v koži.

Tehnike vnosa snovi v kožo so različne:

 • Ročno: kokteil aktvinih snovi, ki je v naprej pripravljen, zdravnik infiltrira mesta, kjer je to potrebno. Ali točkasto preko cele kože vratu in obraza ali lasišča na prizadeta mesta.
 • Z dermarollerjem, kožo najprej povaljčkamo, nato je premažemo s kakoteilom aktivnih sestavin.

Kaj so aktivne učinkovine v kokteilu mezoterapije:

 • Alopatične: kratke verige hialuronske kisline, vitamini, aminokisline, elementi v sledeh. Aktivne substance vstopajo v procese sinteze kolagena, ki poteka v koži in zmanjšajo oksidativni stres v celicah ter negujejo dermisa, tako da mu vnašajo vlago. Sama tehnika infiltracije pa z mikropoškodbami spodbudi kožo k sintezi kolagena ter k obnovi.
 • Homeopatske: različne snovi na osnovi homeopatske medicine.
 • PRP: Platelet rich plasma, ki iz človeku lastnega seruma, v hematoloških pred pripravljenih postopkih, pacientovo kri predela. V Serumu so rastni faktorji, molecule, ki spodbujajo sintezo kolagena in vaskuarizacijo tkiva.

Kako poteka postopek mezoterapije?

Pomembna je dobra anamneza, kjer zdravnik preveri ev. kontraindikacije, se odloči o tehniki in aktivnih učinkovinah, ki jih pacient potrebuje. Sledi fotodokumentacija in pacientov pirstanek na poseg.
Sledi postopek mezoterapije:

 • Kožo najprej očistimo in dezinficiramo.
 • Lokalni anestetik (EMLA) namažemo na mesto, ki ga bomo zdravili in pustimo učinkovati 15-20 min.
 • Z izredno tanko iglico se infiltrira zdravilno učinkovino v sloj kože, kjer jih primanjkuje.
 • Kožo ponovno razkužimo ter aplikaciramo regeneracijsko masko za zmanjšanje otekline in rdečine

Kakšna je koža po posegu?

Po posegu posebni ukrepi niso potrebni. Rdečina in oteklina na mestu posega mine v 24 urah.

Kdaj so vidni prvi rezultati po mezoterapiji in kako dolgo vztrajajo?

Vidni so že po prvi terapiji in se stopnjujejo ob vsakem naslednjem posegu. Pacienti pravijo, da njihova koža izgleda bolj napeta, sijoča in spočita.

Koliko terapij priporočamo?

Za optimalen uspeh je potrebno terapije večkrat ponoviti. Tri terapije priporočamo v 4 zaporednih tednih, ter kasneje vzdrževalno na 3 mesece po 1 terapijo.

Za koga ni mezoterapija?

Posega ne izvajamo:

 • v nosečnosti in v času dojenja
 • alergija ali neprenašanje aktivnih sestavin
 • aktivno autoimuno obolenje ali infekcije na koži. V primeru podtka o pogostih herpetičnih okužbah se odločimo za profilaktično zdravljnje pred posegom.
 • Nerealna pričakovanja o terapiji
 • Motnje strjevanja krvi
 • Poškodbe na mestu zdravljnja
 • Kirurški posegi na mestu, ki ga želimo tretirati (6-12 mesecev)

Se mezoterapija lahko kombinira z drugimi posegi?

Lahko (npr. botulin toksini, polnili, ).