KEMIČNI PILINGI

Kaj je namen izvlečka?

Namen izročka je razložiti nastanek bolezni, razložiti kako zdravnik postavi diagnozo, kako se bolezen zdravi in kako si lahko pomagate sami,

Kaj je kemični piling in kako deluje?

To je medicinski postopek, ki s pomočjo organskih kislin povzroči nadzorovano »poškodbo« kože. Kemični piling spodbuja naravno luščenje kože, odstranjuje odmrle celice in spodbuja regeneracijo celic ter tvorjenje kolagena.

Kakšne vrste pilingov poznamo?

Pilinge razdlimo lahko po jakosti glede na globine kože, do katere sežejo, tako ločimo:

 • Površinske pilinge: povzroči luščenje poroženelo plasti kože. Uporablja se za odstranjevanje mrtvih celic povrhnjice, za povrnitev leska ter za izboljšanje strukture kože. Z zaščito kože pred UV žarki se lahko uporablja v katerem koli letnem času ali kot priprava kože pred drugimi posegi (npr. mezoterapija, dermaroller, itd..). Gre za “lunch time”pilinge, kar pomeni, da ne potrebujete dodatnih ukrepov po posegu (dopust ipd).
 • Srednje globoke pilinge: povzroči luščenje epidermisa in superficialnega dermisa (prb. 1,5-2mm debeline kože). Primeren je za odpravljanja hiperpigmentacij na koži, brazgotin, zmanjšanje por ter površinskih gubic. Sodi med intenzivnejše pilinge, ki povzročijo grobo luščenje, ki traja vsaj 7 dni, pri čemer je potrebna redna nega, s pomočjo krem, v domačem okolju za čimboljšo regeneracijo dermoepidermalne kože. Zelo pomembna je popolna zaščita pred soncem.
 • Globoke pilinge: povzroči luščenje epidermisa in najglobljih plasti dermisa (3-4mm). Uporablja se predvsem za gladenje srednje globokih in globokih gub (nad ustnicami, periokularno), globoke brazgotine po aknah. Povzroči intenzivno lučenje še teden dni po postopku. Po posegu zahteva redno nego v domačem okolju, potrebno je tudi redno spremljanje s strani zdravnika za zmanjšanje vnetja in 100% zaščita je obvezna. Potrebno je krajše obdobje za vrnitev v normalno življenje.

Za katere dermatološke bolezni se lahko uporablja?

Kemični piling povzroči kemično luščene, to je odstranjevanje celic povrhnjice, ki ji sledi obnavljanje kože, tako deluje preventivno pred škodljivimi učinki sonca, vključno proti razvoju potencialno predrakavih aktiničnih poškodb kože (aktinične keratoze, Bowenova bolezen ) zmanjšuje spremembe, ki nastajajo na od sonca poškodovani koži, npr. pigmentne madeže. Nenazadnje deluje tudi kot zaščita, nadzor, zdravljenje ter upočasni napredovanje od sonca poškodovane kože. Indiciran je za zdravljenje blažjih oblik aken, seboroičnega dermatitisa, brazgotin po aknah, hiperpigmentacije, kot so melazma ter postinflamatorne hiperpigmentacije. Indiciran je za oblikovanje periokularnega ( vključno z vekami ) in labialnega (brez rdečega dela ustnic) področja.

Kako poteka postopek kemičnega pilinga?

Ob prvem pregledu je pomembna natančna anamneza, ki vključuje morebitne fotopoškodbe kože; 
zdravnik mora poznati vidike, povezane z brazgotinjenjem po pilingu in zelo pomembne je tudi opredeliti pri posamezniku morebitne kontraindikacije za piling.

Zdravnik se glede na foto – tip kože po lestvici ( Fitzpatrick ) ; glede na genetske etnične značilnosti, glede na foto - staranja po lestvici (Glogau) ter tudi seveda na želje in pričakovanja pacienta, odloči za določen tipi kemičnega pilinga.

Po posvetu sledi postopek kemičnega pilinga:

 • Vključuje tudi fotodokumentacijo, predpogoj za fotodokumentacijo je pacientov pristanek.
 • Dezinfekcija kože ter razmastitev kože z prej pripravljenimi raztopinami
 • Infiltracijska ali topikalna anestzija ni potrebna, saj gre za manj boleče posege.
 • Aplikacija pilinga
 • Neutralizacija
 • Doma je smiselno uporabljati negovalne kreme, ki pomagajo pri hitrem celjenju po posegu.
 • Posegi ne smejo trajati več kot 20-30 min.
 • Nekateri pilingi se začnejo že doma, kožo s tem pripravimo, da je učinek kemičnega pilinga boljši.

Kako koža izgleda po kemičnem pilingu?

Pri kemičnih pilingih gre za obnovo celic kožnih slojev; stopnja rdečine, otekanja in luščenja zavisi od globine kožnega pilinga.

Superficialni piling: simptomi po kemičnem pilingu so blagi, v prvih 48 urah je potrebno kožo hidrirati z lokalnimi pripravki (kreme, mazila) ter se izogibati soncu.

Srednje globoki pilingi: Simptomi so blagi, do izboljšanja na koži pride v enem tednu. V tem času se je potrebno izogibati soncu ter tudi vročini. Doma je potrebno kožo negovati po navodilih ter se izoginati sonca.

V vseh primerih vam bomo svetuvali primerne čistilce obraza, kreme, make up.

Kdaj se vidijo prvi rezultati po kemičnem pilingu?

Po 3 – 4 dneh se vidijo prvi rezultati, optimalni rezultati se pokažejo po 14 dneh. Od števila tretmajev zavisi tudi končni rezultat.Število priporočenih tretmajev zavisi tudi od pilinga.
Za površinske pilinge svetujemo 3-5 tretmajev, v razmaku 14 dni do 3 tedne.
Za površinske do srednje globoke pilinge, se priporoča 4-8 tednov.

Kaj so kontraindikacije za kemični piling?(Kdaj kemičnih pilingov ne izvajamo?)

 • pri nosečnicah in doječih materah
 • intoleranca ali alergija na sestavine kemičnih pilingov
 • Autoimuna obolenja
 • Pacienti na imunosupresivni terapiji
 • Aktivni herpes simplex na obrazu( antivirostatična profilaksa v primeru recidivantnih herpesov)
 • Prevelika pričakovanja pacientov
 • Poškodovana koža v tretiranem področju
 • Fotosenzitivnostna zdravila
 • Fototipi kože, ki predstavljajo tveganje za hiperpigmentacije.

Se lahko kombinira kemični piling?

Se lahko kombinira z večino drugimi tehnikami za pomlajevanje kože.