EPIKUTANO TESTIRANJE

Kaj je namen izvlečka?

Namen izvlečka je razložiti kaj je epikutano testiranje, kako poteka in kaj so možni neželeni sopojavi.

Kaj je epikutano testiranje?

To je postopek, ki ga izvajajo specialisti dermatologi. Pomaga razložiti, če vaše stanje na koži povzroča snov, na katero ste morda alergični. Govorimo o tako imenovanih alergogenih snoveh, s katerimi prihaja v stik vaša koža, bodisi doma, ali v službi ali pri vaših hobijih. Na podlagi testiranja, vam svetujemo, katerih snovi se morate izogibati, kje jih najdete ali pod katerimi drugimi imeni jih najdete na deklaracijah izdelkov.Kaj bomo testirali? Testirali vas bomo za 30 standardnih alergenov, ki so po europskih standardih vključeni v testno serijo. Zajemajo kovine, gume, konzervanse, dišave, zdravila, rastline, barve za lase in tekstil. Testiramo vas tudi na prinešene alergene, to je kozmetiko in kreme, katere morda sumite, da vam povzročajo alergično reakcijo na koži. Poklicnega testiranja na snovi z delavnega mesta pri nas ne testiramo, to izvajajo v večjih centrih po Sloveniji, kjer izvajajo dodatne serije testiranja.

Kaj naj prinesem s seboj na epikutano testiranje?

Na prvo testiranje prinesite:Seznam zdravil, ki jih redno jemljete. Vsa mazila in kreme, ki jih uporabljate.Vašo osebno kozmetiko, ki jo morda sumite, da bi bila vzrok za vaše težave na koži, npr. kozmetika, laki za nohte, parfumi, kozmetika za lase (produkt in njihovo pakiranje, kjer je označeno kaj vsebuje).

Kaj zajema epikutano testiranje?

Tri obiske v naši ambulanti.

Ob prvem obisku bomo na neprizadeto mesto, največkrat je to hrbet (občasno roke ali stegna), pritrdili obliže s testnimi snovmi stndardne serije in eventuelne prinešene snovi. Testno mesto označimo z vodoodpornimi alkoholnimi markerji, da ob naslednjih obiskih nanj položimo odčitovalne šablone. Srbež na testiranem področju je normalno prisoten, odsvetujemo da si to mesto praskate. V času testiranja hrbta ne umivati, močiti ali spirati!

Alergeni ostanejo na vašem hrbtu do naslednjega obiska, to je čez 2 dni. Takrat se obliži odstranijo, odčitajo se prve reakcije na koži.
Ob tretjem obisku, sledi zadnje odčitovanje, rezultate vam obrazloži vaš dermatolog.Možno je, da so testi povsem negativni. To je dobro, saj nam pomaga izključiti večino kontaktnih alergij, ki bi lahko povzročali vaše kožne spremembe. Pozitivne reakcije so rdeče in srbeče na testiranem mestu in se večinoma pojavijo šele ob zadnjem odčitovanju. Občasno se pojavijo tudi kasneje, po tednu dni, najkasneje po 14 dneh. Če razvijete zapoznelo reakcijo, nas prosim kontaktirajte. Nekatere testne snovi obarvajo kožo, kar je normalno, po nekaj dneh s tuširanjem izzvenijo.

Epikutanega testiranja ne izvajamo pri nosečnicah, doječih materah, ob obsežnem dermatitisu hrbta, po izpostavitvi soncu z vidno porjavitvijo v zadnjih 14 dneh, pri tistih ki jemljejo srednje ali visoke doze metilprednizolona ali jemljejo druge imunosupresive. Prosim obvestite nas, če našteto velja za vas.

V času testiranja NE:

 • Se tuširati, kopati ali drugače močiti hrbta.
 • Odsvetujemo nošnjo svetlih oblačil, temni alkoholni markerji puščajo barvo.
 • Odsvetujem izpostavljati se soncu.

V času testiranja DA:

 • Izogibajte se težkega fizičnega dela ali fizične aktivnosti, saj se obliži lahko odlepijo, testi so lahko lažno negativni.
 • Če se vam testi odlepijo, jih z Microporjem pritrdite na kožo. Če se testni obliž v celoti odlepi, ga odstranite in zabeležite dan in uro kdaj ste ga odstranili.

Kakšni so stranski učinki epikutanega testiranja?

 • Na mestu testnega polja se lahko pojavi rdečina in srbenje (pozitivna reakcija), rdečina mine v nekaj dneh, občasno se pojavi tudi mehur, če je rekcija močna.
 • Perzistentna reakcija, nekatere reakcije so intenzivne in lahko vztrajajo do 1 meseca.
 • Recidiv (ponovitev) ekcema. Pozitivni epikutani testi lahko sprožijo ponovitev ali poslabšanje ekcema.
 • Motnje pigmentacije – (hipo ali hiper pigmentacije) na testnem mestu, lahko vztrajajo mesec dni ali so zelo redko (1/1000) trajne.
 • Infekcije- redko, pozdravimo jih z antibiotično terapijo.
 • Brazgotine zelo redke (1/10 000)

Dodatne informacije najdete na

http:// dermnetnz.org/procedures/patch – tests.html